Sleipner melder om sterk vekst og store investeringer ved besøk av Statsminister Erna Solberg

Sleipner melder om sterk vekst og store investeringer ved besøk av Statsminister Erna Solberg

Den maritime teknologibedriften Sleipner Motor AS i Fredrikstad kunne Onsdag ta i mot celebert besøk. Statsminister Erna Solberg hadde hørt om den verdensledende produsenten og var interessert i å lære mer om hvordan bedriften klarer å konkurrere mot utenlandske konkurrenter med lavere kostnadsnivå.

Daglig leder Arne Kai Skauen forklarte at Sleipners kjernemotto; Selvgjort er velgjort, er noe av forklaringen. "Vi har forsøkt å produsere noen deler i lavkostland, men vi får rett og slett ikke den kvaliteten vi må ha. Med relativt små volum av hvert enkelt produkt med stort behov for fleksibilitet og høy kvalitet, så produserer vi faktisk like billig hjemme, så lenge vi kan gjøre det i en topp moderne maskinpark. Maskinene koster det samme i resten av verden som de gjør i Norge", forklarer Skauen.

Erna Solberg besøker Sleipner Motor AS
Statsminister Erna Solberg og daglig leder Arne Kai Skauen fant en god tone under bedriftspresentasjonen.

Bedriften som nå er inne i sitt 110 år kan melde om sterk vekst og store investeringsplaner. "Vi er sterkt fokusert på forskning og utvikling. Vår utviklingsavdeling består i dag av 18 ingeniører og teknikere. Vi har flere store og spennende forskningsprosjekter på gang og har flere ledige stillinger for å ytterligere styrke vår utviklingsavdeling" sier Arne Kai Skauen.

Bedriften har hatt en solid omsetningsøkning over tid og har ansatt 26 medarbeidere bare siden 2017. Sleipner har dermed vokst ut av sine nåværende lokaler og presenterer planene om nye fasiliteter for statsministeren.

"Det ser ut som du skal bygge ny opera" utbryter Statsministeren når hun får se arkitektskissene.

"Ja, takk for det! Vår aller største utfordring for tiden er altså mangel på plass. Vi har nå arbeidet med å få lov til å bygge en helt ny fabrikk ved vannet her i Fredrikstad, for vi er avhengig av å kunne teste våre produkter effektivt under reelle forhold. I tillegg må vi ha langt mer plass for å realisere våre forskningsprosjekter og utvikle våre produksjonslinjer for å sikre at vi kan være konkurransedyktige mot utlandet også for fremtiden. Dessverre har denne prosessen tatt over 3 år og kostet oss flere millioner kroner, men fremdeles vet vi ikke sikkert om vi får bygge" sukker Skauen, som peker på at det omfattende byråkratiet og tiden det tar for å få behandlet saker er direkte truende for bedriften. "Dersom vi ikke kan få byggesøknaden godkjent i løpet av året, er jeg redd vi må begynne å flytte ut deler av bedriften, noe vi absolutt ikke ønsker, men vi har ikke noe annet valg" sier Skauen oppgitt.

Erna Solberg besøker Sleipner Motor AS
Ny fabrikk er tegnet av Aart Arkiteter
Erna Solberg besøker Sleipner Motor AS
Fabrikken får eget test laboratorium bygget ut over vannet med egen riggeplass for testbåten.
Erna Solberg besøker Sleipner Motor AS
Statsministeren tok seg god tid til å snakke med mange av de ansatte under fabrikksomvisningen.

"Det er veldig hyggelig å ha med Statsminister Erna Solberg, lokale Høyre tillitsvalgte og Stortingsrepresentanter til en slik bedrift. Kjenner stolthet på vegne av eget fylke, ledelse og ansatte" sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou og legger til: "Nå er det viktig at lokale myndigheter straks gir grønt signal slik at tidsmessig ny fabrikk og hovedkontor kan bygges på Gressviksiden og sikre teknologiutvikling og arbeidsplasser."

"At statsministeren finner det interessant å besøke vår bedrift satt jeg stor pris på. Hun virker genuint interessert i vår verdiskapning og konkurransesituasjon" sier en fornøyd Arne Kai Skauen etter besøket.

Erna Solberg besøker Sleipner Motor AS
Statsminister Erna Solberg og daglig leder Arne Kai Skauen fant en god tone under bedriftspresentasjonen.
Nøkkelopplysninger om Sleipner Motor AS
 • Verdensledende maritim teknologibedrift innenfor sidepropellere, rullestabilisering og styresystemer til yrkes- og fritidsbåter opp til ca. 160 fot
 • ISO-sertifisert fabrikk i Fredrikstad. Etablert i 1908
 • De fleste ledende båtbyggere i verden er på kundelisten i dag
 • Egen utviklingsavdeling med 18 ansatte fordelt på fagfeltene mekanikk, elektronikk, software og hydraulikk
 • 112 ansatte i Fredrikstad – totalt 145 i konsernet
 • Globalt nettverk og egne salgs- og serviceselskaper i Danmark, England, Finland, Sverige og Tyskland
 • Omsetning 371 MNOK i 2017 + 15% vekst hittil 2018
 • 80% eksport
 • Administrende direktør: Arne Kai Skauen
Sleipner Motor Testbåt
Utviklingsavdelingen disponerer et dedikert testfartøy på 58 fot som får kjørt seg hardt under alle tenkelige forhold.
Høydepunkter
 • 2004: Årets bedrift i Fredrikstad
 • 2008: Årets eksportbedrift I Øsfold
 • 2011: NMMA innovation Awards (USA) for proporsjonale sidepropellere
 • 2013: METS design awards, sammenlagt vinner uansett kategori for nyvinnende stabilisatorsystem (regnet som bransjens egen «Oscar»)
 • 2018: En av ti nominerte til Årets Eksportbedrift i Norge